Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Van de redactie

Op 9 december 2020 is Ben Janssen overleden. Ik ken Ben Janssen al vanaf mijn 13e jaar. Toen kwam hij al bij ons thuis. Ben kon heel goed met mijn ouders opschieten en ik kon toen al heel goed met hem praten. Het was ook een grappige man die bezig was om jongeren uit de wijk bij de KWJ te krijgen. Hij vroeg of dat ook iets voor mij was. In die tijd zat ik op voetballen uiteraard en ging wel eens met Antoon Janssen (mijn overbuur jongen) het trainingsveld van Brakkenstein aan de d’Almarasweg in orde maken voor de avondtrainingen. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met het KWJ gebouw.

Waarom? De stroomkast en de stroomvoorziening van de verlichting van het trainingsveld zat aan de buitenkant van het eerste KWJ gebouw. Ik zag daar wel een een aantal jongeren en dacht daar wil ik ook bij. En zo werd ik vanaf 1966 KWJer. 

We hadden een bestuur en Ben was onze aalmoezenier. Ben was een geweldige jongerenwerker. Buiten de groepsavonden hadden wij ook activiteiten zoals op kamp gaan, we hadden onze eigen Kerst- en Paasmissen in het gebouw, toneeluitvoeringen, droppings en zo. 

Maar het belangrijkste was dat hij tezamen met het toenmalig bestuur voor ons een warm huisje had gemaakt en ons van de straat haalde. Want de jongens en later de meisjes van de KWJ waren wel straatjongeren van die tijd. 

Ben Janssen was iemand die gaf, niet oordeelde en altijd in gesprek ging en niets ervoor terug verlangde. Met deze instelling was Ben een van mijn inspirators om ook het jongerenwerk in te gaan. Eerst als vrijwilliger en later als mijn baan. Veel in Brakkenstein en ook in Nijmegen-oost. 

Hij had gelijk, ik werd er ook gelukkiger van. Het is het mooiste dat ik in mijn leven heb gedaan, je krijgt er zoveel voor terug. Dat is met geld niet te betalen. De laatste jaren heb ik nog veel contact met Ben gehad via Messenger. Het ging al een aantal jaren niet goed. Hij zei dan: ik heb soms kortsluiting in mijn bovenkamer, maar als het lukt wil ik nog een keer naar je schilderijen komen kijken. Drie keer heeft hij geprobeerd om naar mijn exposities te komen kijken in het KWJ gebouw en ook om oud KWJers te zien. Ik had hem nog zo graag willen zien, het mocht niet zo zijn. In deze tijd kan het niet, anders was ik zeker naar zijn begrafenis gegaan. Ben Janssen was een geweldige en inspirerende man.

Bij deze maak ik nog een diepe buiging voor Ben.

Johan Seeling

Toelichting foto: op deze foto van de bar van de KWJ zit links Pater Piet v.d. Poll, daarnaast Ben en rechts Johan Seeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *