Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Van de redactie

Pater Theo Ewals
Wij feliciteren Pater Theo Ewals met zijn 85e verjaardag op 20 juni j.l. Hij is geboren in 1936 te Overloon. Een groot deel van zijn leven heeft hij in Mozambique gewerkt. De laatste jaren was hij actief in onze kerk en ook in de kruispunt kerk in Hatert.
Hier bijgevoegd is een brief van de moeder van Pater Theo anno 1964.
De brief hieronder is geen echte brief van moeder Ewals aan haar priesterzoon, maar een voordracht van Jan van Opbergen, vanwege het priesterfeest (de  eerste Heilige Mis) van Theo Ewals. Dit werd in maart-april 1964 in het museumrestaurant van Joost Kersten gevierd. 

Beste Theo,

We komen juist met de hele kluit van het dorp terug, maar het was niet zo biëstig druk voor de eerste kermisdag. Het weer is ook niet zo best; het hangt zo de hele dag tussen de fip en de fállie. Het heeft al vanaf de processie gehòmmeld, de ene schoer na de andere, maar het begon net pas te regenen. Aanvankelijk siebelde het zo maar wat, maar nu regent het dat het zeikt. En zodoende zijn we allemaal zeiknat thuis gekomen. Het zal nu wel een hele knasterd blijven met de kermis. Want de krant zei ook al, dat het zó’n beist zou blijven regenen. Jammer, want de stekruûvestonden er net giëf bij en de boekende weit wilden we net gaan binden. De familie is toch gekomen, vanderLandsekant uit Sint Tunnis zijn er ook. Voor de middag hebben we d’n hofbekeken met het kappesmoes en de erdsbaere. En nu zijn we net terug van het dorp. Jan en Wim zijn met hun derre nog in de danstent gebleven, maar wij zijn draej deze weg ingekomen. Engselsán zal ieder van de familie wel weer naar huis toe gaan en daarom begin ik u maar vest een brief te schrijven.

Hoe gaat het anders met de studie, begint het al wat te plakke?  O ja, voor ik het vergeet: ik doe er in een pakje wat pruumkeseweg en parsvleis voor de paters bij. Zeg maar: “complimente van vader en moeder, en hier is nog wat van de kermis en het laatste geslacht van Ewals”. De kleuntjesemik met schinkewaorst is voor jou aeges.Vorige week hebben we nog een varken uuterèn gedaan en in de pekel gezet. Het was een heel gesemmel deze keer. Tante Hanneke kon de darmen maar niet aan de krangse kant gewendkrijgen en zodoende zitten we nu met awse metworst. Dus metworst durfden we jou deze keer niet te sturen, want met zoiets kun je de paters niet ánhisse.

Nellie van onze Jan heeft al een paar weken met ischias in bed gezeten en onze Hannes-oëme had het ook flink in de knäök. Tante Hanneke zei tenminste dat hij nogal kummelek was en de godgânseleke dag niks anders deed dan smaele en knaoje. Vader zelf is tot gisteren flink aan de floerts geweest van alle vleizereej met het geslacht. Eerst kon hij helemaal niet naar de dael, maar naderhand was er geen eer meer aan te behalen. Maar, och ja, we plare verder maar hin.

Ziezo, en nu ga ik eens gauw de koffie verrig maken voor de familie, want ik hoor ze met vader van de stal terug komen. Ze hebben net onze nieuwe bagge bekeken. Ik hoor vader net zeggen, dat het schròbgat ook dicht zit, dus ik zal hem gauw het raokeliêzer aangeven, want anders staat de dael straks onder het regenwater. Theo ik ga apperentie maken. Ik hoop dat je toch eens gauw weer even komt ánstaoke.
De groeten van allemaal.

Moeder

Samen zingen in de kerk
De versoepelingen en ook het samen zingen in onze kerk worden naar verwachting binnen niet al te lange tijd weer mogelijk gemaakt. Dus de cantors en organisten die het afgelopen jaar het zingen alleen hebben moeten doen, waarvoor onze dank, mogen hopelijk weer u als samenzangers begroeten. Samen zingen in de kerk blijft, zeker in onze kerk, een groot verlangen hebben wij gemerkt.

Pater Fons Kuster 25 jaar priester
In augustus is Pater Fons Kuster 25 jaar priester. Pater Fons is overste van de communiteit. Afhankelijk van de regelgeving zal er extra aandacht aan gegeven worden. Het wijkblad Brakkenstein zal in een van de komende bladen uitgebreid aandacht besteden aan “ klooster Brakkenstein”, die vanaf 1908 zijn stempel heeft gedrukt op Brakkenstein.

10 jaar kloosterkerk
In het najaar zullen we aan het 10 jarig bestaan van onze kloosterkerk en communiteit ruime aandacht besteden.

Vakantie Pater Aloys
Pater Aloys zal van half juli t/m begin augustus van zijn welverdiende vakantie gaan genieten. Het afgelopen jaar heeft Pater Aloys dubbele functies gehad, ook als waarnemend pastoor in Groesbeek. Bovendien gaan het grote aantal uitvaarten van het afgelopen jaar hem niet in de koude kleren zitten. Wij wensen hem alvast een fijne vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *