Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Wist u datjes

Sint-Nicolaas reliek

In de Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam is zondag een reliek bijgezet dat van  bisschop van Myra – beter bekend als Sint-Nicolaas – zou zijn geweest. Het stukje bot is op verzoek van de basiliek geschonken door de Egmondse Sint Adelbertabdij, die het al meer dan duizend jaar in bezit had. De bijzetting van het reliek luidt het door de kerk in het leven geroepen Nicolaasjaar in, waarmee de parochie de verhalen van de patroonheilige van Amsterdam met verschillende activiteiten onder de aandacht wil te brengen.

Of het botje, dat tijdens een ceremonie in een glazen kastje werd bijgezet, daadwerkelijk van Sint-Nicolaas is, kan niet worden vastgesteld. Een patholoog onderzocht het stukje bot van een mens dat meer dan duizend jaar oud is. Waarschijnlijk gaat het om een kaak of schouderblad. Voorgangers in de Sint Nicolaaskerk legden tijdens de dienst de nadruk op de „barmhartige” verhalen van de patroonheilige. Vanwege de coronamaatregelen konden 100 belangstellenden de dienst, die via het YouTubekanaal Nicolaas TV live te volgen was, bijwonen.

Volgens de overlevering stamt de in het jaar 550 heilig verklaarde Sint-Nicolaas uit een rijke Griekse familie. Hij werd in de vierde eeuw bisschop van Myra, het tegenwoordige Demre in het zuiden van het Turkije. In 1087 zouden de beenderen van Sint-Nicolaas uit zijn graf zijn gehaald en door zeelieden zijn overgebracht naar het westen. Ze vreesden dat moslims in het gebied het graf zouden vernietigen. De beenderen belandden grotendeels in het Italiaanse Bari, maar de verering van Sint-Nicolaas breidde zich in de periode hierna steeds verder uit over Europa. Zo belandden ze ook bij de Abdij van Egmond, die naast het geschonken reliek nog een aantal relieken van Sint-Nicolaas in bezit heeft. Het Turkse ministerie van Cultuur deed in 2012 een poging de relieken terug te halen naar Turkije.

Dag Sinterklaasje

Er zijn niet alleen standaard Sinterklaas liedere bekend. Over de sterfdag van Sint Nicolaas 6 december, tevens ook zijn geboorte dag in het nieuwe leven, is door de componist Benjamin Britten een cantate uit gebracht, opus 42 deel II “ The birth of Nicolas”.

Deze is iets lastiger  te zingen dan…Dag Sinterklaas daaag daag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.