Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week

Zondag 8 januari, Pater Aloys

Een van de gebruiken rond het feest van de openbaring des Heren is het zegenen van een huis. Een zegen die getekend wordt met het jaar 2023 door aan het begin van de zegen het cijfer 20 te plaatsen en aan het einden het cijfer 23. En daar tussen in een +C+M+B+. Het zijn de eerste letters van de namen die vanuit de traditie zijn gegeven aan de drie Wijzen maar het zijn ook de eerste letters van het in het Latijnse zegenspreuk Christus+ zegen+ dit+ huis. Waarom dat deze jaarlijkse huiszegen verbonden is met de drie Wijzen is voor mij nog een vraag. Men had op nieuwjaarsdag een andere zegenspreuk kunnen gebruiken. Misschien is dit ontstaan doordat het feest van de drie Wijzen van oudsher het eerste hoogfeest was van het nieuwjaar en dat men daarmee de drie Wijzen verbond heeft met deze zegen. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat de zegen verbonden was met de zin dat wij zojuist beluisterde namelijk: “Zij ging het huis binnen, zagen het kind met zijn moeder”. Geen deurbel of bewakers. Nee, zij gingen naar binnen. Het ware vreemde van ver. Geen vragen, geen paspoort of uitleg. Zij gingen naar binnen. Het waren Wijzen, van een andere klassen, zouden wij kunnen zeggen. Geen afstand, zij gingen na binnen. Het huis van dit gezin staat open niet alleen voor eenvoudige mensen maar ook voor Wijzen, voor alle volken. Want zo leer de traditie de drie Wijzen hadden verschillende huilkleuren donker, licht getint en blank, om aan te geven dat zij vanuit de verschillende contineten kwamen. Hier geen uitsluiting. Men is welkom. De drie Wijzen die een licht hadden gezien maar ook het licht verloren waren. Zoals u en ik wel eens een mindere dag hebben of misschien het letterlijk niet meer zien zitten. En in die tijd mensen hebben ontmoet die uitkomst boden. Het was een vriend(in), een hulpverlen(st)er of zomaar een onbekenden. Zoals deze drie Wijzen ook om advies waren geweest in Jeruzalem. Ook met een omweg krijg je inzicht kom je tot het uiteindelijk geluk. Niet iedereen is als een herder die zonder grote problemen het kind van Bethlehem begroet. Nee, de wijzen waarop de drie Wijzen gezocht hebben en ontvangen werden was een zegen voor hen. Het best kwam los in hen, zouden wij kunnen zeggen, gesymboliseerd in goud, wierook en mirre. Als je liefde, pijn en dankbaarheid kan delen met de mensen waar je bij te gast bent dan wordt het diepste in jou aangeraakt en jij kan dan ook tot zegen zijn voor anderen. Je blijft als een ander mens achter of je gaat als een ander mens naar huis. Je gaat via een andere weg naar huis. Niet macht of aanzien is belangrijk maar medemenselijkheid dat is belangrijk. Daar wordt God met ons geboren. Als wij deze kaarten met deze letters zegenen dan bidden wij dat onze huizen zo mogen zijn. Dat wij die huizen kunnen vormen in 2023. Mogen het ons gegeven zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *