Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Wist u datjes

Christelijke tradities

Op 2 februari vieren wij het feest van Maria lichtmis. Vroeger kwamen de moeders met hun pasgeboren baby’s in de kerk om hun dankbaarheid te tonen over het nieuwe leven.

Deze traditie wordt al heel lang in de kerk gevierd. De oorsprong is ouder.

 

Het zijn heidense tradities waarbij Moeder Aarde of vruchtbaarheidsgodinnen zoals Brigid, Ceres, Freia en Demeter werden vereerd. Dat was een doorn in het oog van de kerk en daardoor werden al deze tradities verboden. Omdat het onmogelijk bleek de diepgewortelde heidense gewoontes geheel uit te wissen, legde de Paus 2 februari vast voor een eigen christelijk reinigingsfeest en plaatste Maria op de plaats van de oermoeder.

Joodse jongetjes werden traditioneel kort na de geboorte naar de tempel gebracht, alwaar ze werden opgedragen aan God. Moeders brachten 40 dagen na de geboorte een reinigingsoffer. Op 2 februari herdenkt men het reinigingsoffer dat Maria bracht en de Presentatie van Jezus aan de Heer. Men viert dat Christus als ‘het Licht voor alle volkeren straalt’.

De naam Maria Lichtmis verwijst naar de traditie om kaarsen te wijden en een kaarsenlicht-mis speciaal gewijd aan de oermoeder te houden. Daarbij is Maria Lichtmis dus ook een vrouwenfeest waar Maria als beeld van de moeder der moeders wordt gevierd.

Blasiuszegen

Op 3 februari werd de blasius zegen gegeven. Deze zegen is recent ook in onze kerk gegeven.

Op drie februari viert de Kerk de gedachtenis van de heilige Blasius. Vanouds wordt de heilige aangeroepen door mensen met keelaandoeningen. Op een bijzondere manier wordt een zegen uitgesproken door de priester of de diaken. Hij spreekt de zegen uit met twee gezegende kaarsen. Die twee kaarsen worden in de vorm van een Andreaskruis tegen de hals van de gelovige gehouden en daarbij wordt een gebed uitgesproken tot voorspraak van de H. Blasius. Op 3 februari kunt u na de eucharistieviering de Blasiuszegen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *