Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week

Zondag 5 februari, Pater Aloys

1992, Tummers, Glasschilderkunst.
Nederland, Nijmegen.

4 februari 1811, geboortedag Pater Eymard

Wij gedenken van dag de geboorte dag van Pater Eymard en daarmee ook zijn doop dag Het is bekend van Pater Eymard dat hij graag stil stond bij de dag van zijn doop. Hij zag dat als de belangrijkste dag in zijn leven. Daardoor immers is hij opgenomen in de kerk en verbonden met allen die de weg van Jezus gaan. Bij de doop worden verschillende symbolen gebruikt zoals de handoplegging, water, zalving maar ook het zout wordt aan de dopeling geven, de kinderen kunnen daar vaak leuk op reageren, en het licht door middel van de doopkaars. Zoals vaker bij sacramenten is de handeling, bij doop is dat het water, dat wezenlijk is maar een klein onderdeel van het geheel. Al het anderen moet een verwijzen zijn naar het sacrament.

Vandaag gaat het over het zout der aarde en het licht der wereld. Het is een vervolg op de verhalen van de afgelopen zondagen uit het evangelie Mattheus. Wij hoorde over de oproep aan wat vissers om Jezus te volgen. Vorige week zondag hebben wij de zalig of geluksprekingen beluisterd.

In korte zinnen kregen wij, als het waren, de uitgangspunten van Jezus preek te horen.

Het verhaal vandaag sluit daaropaan. Als Jezus zegt gij zijt het zout der aarde en het licht der wereld. Wordt er dan niet hoog in gezet? Immers zout heeft pas zijn werking als verwerkt wordt in het eten. Als het wordt gebruikt bij gladheid dan moet het verkeer wel over de weg gaan anders doet het zout zijn werk niet. En licht krijg je, zeker in Jezus, niet zonder wrijving. Er moest in de oudheid twee gepast stenen tegen elkaar gewreven worden waardoor het vuur kon ontstaan. Herder hadden nacht dienst, bijvoorbeeld, niet alleen om de kudden te bewaken maar ook te zorgen dat het vuur bleef branden. 

Als het vuur  uit zou gaan kostte dat tijd om weer aan te krijgen. Beide symbolen verwijzen naar positieve actie maar het kost ook wat van je zelf. 

Pater Eymard zegt dan ook: onze huizen moeten het vuur van de eucharistie doen ontvlammen. Dan heeft hij niet alleen over de eucharistie vieren en aanbidding doen maar zeker ook oog hebben voor de armen. Hij was bevriend met de rijken om hun geld goed te besteden aan de armen. Hij kwam naar Parijs om, niet alleen te bidden, maar ook te werken onder de armen. Daarin was Pater Eymard niet altijd degene die de gangbare wegen ging. Wat hem soms kritiek op leverde. In de avonden bezig zijn voor de armen met een slechte gezondheid. Toch hij vond vanuit zijn doopsel belangrijk om oog te hebben voor de naasten. Ook wij worden op geroep om dienstbaar te zijn vanuit de eucharistie dat is wezenlijk om de warmte die God voor mensen heeft te verspreiden. De wereld van vandaag krijgt steeds meer armen en rijk worden-rijker Er ligt iedere dag kansen om licht en zout te zijn. In onze tijd is dat anders als in de tijd van Pater Eymard. Maar het blijf actueel. Kijk maar na de energiecrisis, kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, mensen die door corona thuis zitten en vul maar aan……… Licht en zout zijn het blijf een uitdaging. 

…………………………Of denkt u van niet?………………………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *