Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Van de redactie

Dinsdag de 4e april was er een boeteviering, zingend, nadenkende over ons eigen leven en dat van anderen.

Pater Aloys gaf hierbij de lezingen over de symbolen, “De Haan” van Het verloochenen, het symbool van het leven “De Beker”, Simon van Sirene en het helpen dragen van “Het Kruis” en als laatste dooft “Het Licht” ook.

Daarna konden de kerkgangers de handoplegging ontvangen.

De Haan

De haan is het symbool van waakzaamheid. De haan je ziet ze op de torens. De haan zie je bij een brandweerkazerne en in de kunst als een verwijzen naar waakzaam zijn. Vandaag kraait hij voor ons, als het ware, niet omdat wij misschien Jezus ontkennen maar al die keren dat wij hem niet hebben herkend in onze medemensen. Omdat we hem niet wilde zien als die persoon die jou nodig had om hem of haar verhaal te delen. Je had beloofd om eens langs te komen maar waar bleef je. Je had hem of haar wel gezien maar wilde hem in de stad niet herkennen omdat je het niet wilde weten voor je familie. Je bidt maar niet als de kinderen thuis zijn want wat zullen zijn zeggen. Bekennen waar je voorstaat is niet altijd gemakkelijk of wel soms?           

 …………….Daarom kraaide de Haan.

De Beker

De beker is een symbool van het leven. Het leven ten volle beleven. Niet alleen de leuke dingen maar ook de moeilijke. Ook Jezus vroeg, laat deze beker aan mij voorbijgaan. Kijk er is een beker van vreugde. Met de leuke kanten van ons leven kunnen de meeste mensen wel mee vooruit. Feestje geven. Gezellig praten. Samen voetbal kijken of een wandeling maken. Toch als de gezondheid van de ander of van je zelf minder wordt. Wat doe je dan? Zijn wij bang om onze ziekte onder ogen te zien? Hoe gauw zeggen wij: Dat is niets? Hoe nemen wij de ander als hij of zij het moeilijk heeft. Durven wij hem of haar te ondersteunen of als hij of zij daar niet aan toe is, niets te doen? Nemen wij ons verantwoordelijkheid wel genoeg? Juist in zo’n moeilijke moment vooral als er onenigheid is. Weten wij elkaar dan te vinden? De beker ging Jezus leven niet voorbij. 

……Denk je dat de beker jouw leven wel voorbijgaat?

De Mantel

Alles met de Mantel der liefde bedekken. Het is een gezegde die staat voor: Alles goed praten, de ruzie niet willen zien, denken dat de tijd het zal helen. En dat laatst kan het geval zijn maar je moet niet zeker van zijn. De mantel daarmee wordt Jezus bespot. Omdat Pilatus niet oprecht de dingen oppakt. Hij wil het volk rustig hebben. In hoever doen wij alles met de mantel der liefde bedekken? Zijn ons keuzes    oprecht gemaakt? Hoe waren onze oplossing? Zijn we wel eerlijk geweest na elkaar toe? Hebben geluisterd na wat de mensen zeggen, en die zeggen veel, en soms zonder goed na te denken. Zij wij afgegaan op geruchten? Jezus en Barabas staan symbool voor  rechtvaardig en onrechtvaardig. Maar Barabas was ook maar een mens en had ook een geschiedenis. Moeten niet eerder kijken naar Pilatus die macht had?    ……Misschien mogen wij ons zelf aan hem spiegelen?

 Het Kruis

Simon wat een goed mens. Hij staat voor de helper. Hij draag het kruis mee van Jezus. Voelen wij ons thuis bij deze mens die min of meer verplicht werd om de kruis van Jezus mee te dragen. Voelen wij ons thuis bij de helpen? En in hoever ben je een helper? Een help(st)er met grote oplossingen? Of een die ruimte schept? In hoever doe ik alles verplicht voor mij vereniging of gezin? Voel ik de druk van een help(st)er te zijn en heb ik iets gedaan aan die druk? Zo niet dan is dat zou zonden zijn als je zo blijft lopen? Kruis symbool van lijden. Waar zondaars aan werden gehangen. Jezus die onschuldig het kruis moest dragen. Kwam ik op de mensen die te onrechten werden beschuldig? Of ging ik door met rodelen en niet navragen wat echt was gebeurd?                                       …..Welke onschuldigen lieten wij maar lopen 

               met het kruis van zijn of haar leven?

Het licht is uit

Jezus geeft zijn leven in de handen van God en geeft zijn Geest. Het licht van Jezus lijkt gedoofd maar hoe leeft het nog? Eerst eens kijken naar het leven van onze gemeenschap. Hoe gaan wij om met elkaar kerk? Hier of waar je ook woont. Is de Geest van Jezus voelbaar? In hoever werken wij mee in de kerk? Werken wij mee aan een positieve benadering van elkaar? Dat wil niet zeggen dat wij alles maar goed praten. Wat fout is fout maar toch er is vaak ook veel goed. 

Hoe komt de Geest van Jezus in mijn eigen leven naar voren? Hoe ga ik om met het milieu? Met mijn eetgedrag? Hoe ga ik om mijn aandacht? Eis ik te veel van mij zelf? Waar ligt de grens? Hoe ga ik om met mijn eigen lichaam en het lichaam van de ander. Een mens is niet van steen? Waar is het respect voor elkaar? Laat de Geest van de Jezus niet verdorven door minderwaardigheid over je zelf of een ander. 

………Je bent te mooi om er te zijn of niet soms?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *