

Pater Aloys
Heeft u de afgelopen tijd eens rond gereden in onze prachtig omgeving van Nijmegen. Ongetwijfeld hebt u dan mensen zien werken in hun tuin. Je hebt gezien dat mensen hun tuin aan het bekijken zijn om eens na te denken over welke boom of plant men laat staan. Wat moet men snoeien en wat laat men groeien?
Het verhaal van de boom die de eigenaar wil laten omhakken past precies bij dit jaargetij. Jezus gebruik de boom als beeld van mens-zijn. Immers de mens staat geworteld in moeder aarde en zijn takken naar de medemens en God. Als de mens zo staat krijgt men de contouren van een boom. Niets nieuws van Jezus, immers verschillende culturen gebruiken de boom als symbool voor de mens. Wij kennen dan ook in ons woordgebruik stamboom en levensboom bijvoorbeeld. De boom in het verhaal draagt geen vruchten en het is begrijpelijk dat zo’n boom er uit moet. Iedere boer of hovenier weet dat zo’n boom alleen maar de grond uitput en de grond is er te kostbaar voor.
Het verhaal staat in verbinding met de twee voorvallen die met Jezus besproken wordt. Pilatus die op gruwelijk wijzen mensen om het leven brengt en de toren die ingestort is. Iets dat wij heden te dagen ook kennen. Dictators die mensen om het leven brengen en nog niet zolang geleden storte de Wilhelmina toren in Valkenburg in. In beide voorvallen daar willen wij de schuldigen aanwijzen. Immers het is niet vanzelf gebeurd. En wij denken vaak als wij de schuldigen maar hebben gevonden is het probleem op gelost en kunnen wij tot de orde van de dag komen. Jezus vindt daar geen rust in. Immers de schuld buiten jezelf leggen dat is gemakkelijk. Maar waar ben jij in het verhaal? ………..Wat is jouw aandeel?
Ik hoor hier en daar wel eens mensen zeggen dat de huidige woningnood de schuld is van de vluchtelingen met de reactie dat de grenzen dicht moeten want dan is het probleem op gelost. Voor de tweede wereldoorlog werden Joden ook als schuldigen gezien van de problemen van die tijd. Het is altijd veilig om andere de schuld te geven. En dat is niet alleen in het groot maar ook in het klein, dat is menselijk. Ik herken het bij mij zelf ook. Zo gauw wij zeggen dat de ander de schuld heeft en alleen de ander, dan moet je bij je zelf eens die vraag stellen. Niet dat wij de eventuele schuldigen moeten goed praten, maar de schuldvraag in het grote geheel te zetten. Immers de eigenaar van de boom is God de schepper en hij heeft geduld en overziet alles. Zijn naam is: “Ik ben die is” God is er. God werkt in jou. God is een bevrijder. Het gaat om jouw geluk en niet om het ongeluk. En ook wij worden opgeroepen om daaraan te werken. Immers de wijngaardenier stelt voor om aan te werk te gaan met omspitten en mest op brengen. En God die er is ziet ons lijden, pijn, verdriet en vreugde. Hij gaat met ons mee, in de eucharistie is God ,en heeft God geduld. Maar hebben wij geduld? En werken wij met hem mee in het geluk of……………………… …… leggen wij alle schuld bij een ander. ???