

Door pater Aloys.
Zo’n tweeveertig jaar geleden lag mijn moeder, zalige gedachtenis, in het oogziekenhuis in Rotterdam op een tweepersoon kamer. Haar buurvrouw was een jonge vrouw van Islamitisch huize. s’Avonds hoorde zij haar huilen. Mijn moeder dacht hier moet toch ik iets mee en zocht haar op. Samen op de bedrand gezeten vertelde jonge vrouw dat zij, zonder dat zij getrouwd was, in verwachting was van een kind. Zij had vrees voor haar familie maar vooral voor God, wat voor straf zou God haar geven. Mijn moeder heeft toen het evangelie vertelt van deze zondag en nadat zij haar verhaal had gedaan zei de vrouw: Zo’n God die wil ik kennen. Wat er verder van deze vrouw is geworden dat weet ik niet. Maar er waren en zijn nog religies en culturen die de doodstraf kennen. Ook Mozes had zo’n voorschrift. Maar de joodse gemeenschap mocht zelf de doodstraf niet uitvoeren daarom spreekt men over een valstrik. Wat zal Jezus zeggen? Daardoor kunnen we spreken van twee partijen. De Schriftgeleerden met de Farizeeën tegenover Jezus. De Schriftgeleerden en de Farizeeërs willen de wet letterlijk uitvoeren maar niet alleen de wet, zij willen Jezus aanklagen en terechtstellen en ze denken bij dit onderwerp of ze Jezus op een of andere manier te kunnen beschuldigen. Toch Jezus neemt de tijd, hij schrijft op de grond. En dan komt het: Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen. Uiteindelijk waren ze allen niet zonder zonden. Zij dropen allemaal af. Zelfs Jezus zegt dat hij haar niet veroordeelt
Je voelt aan het verhaal dat Jezus door de stilte niet mee kon gegaan met het stenigen van de vrouw. Maar ook Mozes niet wilde hij niet “afvallen”. Is het schrijven op de grond een verwijzing naar de tiengeboden die in steen geschreven werden? Het gebod: Gij zult niet doden? Hoe het ook zij, voor Jezus is het leven belangrijker dan de dood. Het gaat niet om iemand te doden of te straffen maar het gaat om het levensgeluk. Het is natuurlijk in bepaalde gevallen nodig dat iemand gestraft wordt. In bepaalde gevallen is dat nodig maar het gaat er om: Hoe straf je iemand? Wij kennen van allerlei te korten en zonden. En overal komen zonden voor, ook binnen kerk kennen bijvoorbeeld het seksuele misbruik. De ene zonde is de ander niet maar moeten overal de doodstraf op zetten en moet alles gestraft worden?
Ik weet niet of u de afgelopen week het nieuws gevolgd hebt maar er kwam een vrouw aan het woord die een aantal weken geleden de geluidsboxen op haar hoofd heeft gekregen bij een van herdenkingsviering ter gelegenheid van 80 jarige bevrijding. Dit is toen ook uit gebeid in het nieuws geweest. De vrouw heeft een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen en van alles gebroken. Het gaat weer wat beter met haar maar op de vraag van de journalist of zij er nog iets aan gaat doen, zoiets om er een rechtszaak van maken zei de vrouw: Ik ga niet een rechtszaak van maken ofzo maar ik geef mijn energie aan het herstellen en mijn toekomst. Samen met het koor zingen en verwerken wat er gebeurd is. Het zou zomaar een antwoord van Jezus kunnen zijn. Ga heen en zondig niet meer of wat Paulus schrijft; Zijn opstandig gewaar worden en Jesaja zei: ik onderneem iets nieuws.
Ik wens ons dat allemaal die kijk op het leven toe om het leven steeds weer te hervinden en de ander dat ook te gunnen.