Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week

Zondag 25 augustus, 21e zondag door het jaar, Pater Aloys

Al op jonge leeftijd worden wij voor een keuze gesteld. Na welke school ga ik? Wat wil ik worden? En als je volwassen wordt en je komt een man of vrouw tegen denk je: Zal ik met deze verder door het leven gaan? Je kies voor baan of een levensstijl.

Vandaag gaat in de eerste lezing en het evangelie ook om keuze maken. Nu is dat in de eerste lezing misschien niet zo moeilijk. Immers het volk heeft God als een goede God ervaren en het is hen voor de wind gegaan. Je kunt een keuze hebben gemaakt en dan kan het zijn dat het later niet de juist zijn geweest. Misschien?? Daar over gaat zou zomaar in het evangelie over kunnen gaan. 

Immers de afgelopen tijden hebben wij de zogenaamde “broodreden” uit evangelie van Johannes gevolgd. Wij voelde toen al de spanning die onder de leerlingen van Jezus leefde. Jezus die zei: “Ik ben het leven brood dat uit de hemel is gedaald”. Dat roept vragen op. Kan dat? Is dat niet te veel…..? Taal die tegen de borst stoot. Dat kan!!! Ik hoorde tijdens de tweede lezing deze zondag verschillende vrouwen onder ons zuchten. Want in de brief aan de Efeziers die wij zojuist gelezen hebben schrijft Paulus “dat de vrouw onderdanig moet zijn aan de man” en dit kan een verzuchting bij ons losmaken. Dat begrijp ik wel. Het stoot ons tegen de borst. Daarbij kan je misschien twee dingen doen. Je kunt hard weglopen of opnieuw gaan lezen en kijk wat staat er? Dus ik ben benieuwd wie er strakst hier nog zit. Als ik goed lees wat er staat begint de lezing van vandaag: Wees elkaar onderdanig uit ontzag voor Christus. Dus man en vrouw zijn gelijk aan elkaar maar deze woorden kunnen in onze tijd wat ongelukkig over komen om het zomaar te zeggen. In een pennenstreep gezegd: Man en Vrouw en alles wat daartussen liggen aan geaardheden zijn gelijk aan elkaar en vooral aan elkaar aanvullend. Wees elkaar onderdanig en het heeft ook te maken met de Christus die aan ons vraag: Wil jij ook weggaan? Ja, als je niet barmhartig wil zijn, als je blijft veroordelen, als je niet wil delen…. Dan ben je bij Christus op het verkeerde adres. Want Jezus is het brood voor een nieuwe wereld. Hij is het hemelsbrood dat leven wil voor iedereen. Zoals God een God is voor iedereen. Jezus is niet iemand met de waan van de dag maar gaat voor…. Misschien is het woordje duurzaamheid wel een goed woord dat tegen het eeuwig leven aan zit. Het gaat niet om zoveel mogelijk geld verdienen of snel mogelijk machtig worden maar het gaat om meer mens worden. Om beter mens te worden die verder gaat dat duisternis of dood. 

Jezus, God is voor het leven. Wij zijn getuigen vandaag van de eerste kerk leegloop. Er is niet nieuws onder de zon. Ook Jezus heeft dat meegemaakt omdat hij voor het leven stond. Aan ons de vraag …              Wil ook jij weggaan? Jezus stelde zich kwetsbaar op door die vraag. Hij liet de mensen vrij in hun keuze. Hoe vrij voelen wij ons in die keuze? Petrus zei: Heer, naar wie zouden wij gaan? Ik zie dat U nog altijd hier in de kerk zit. Sluit U aan bij hem?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *