Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week

Zondag 14 januari, 2e Zondag door het jaar, Pater Aloys

Zondag 14 januari een bijzondere dag om aandacht te schenken aan Peerke Donders.

Geboren in 1809
Priestergewijd in 1841
Professie bij de Redemptoristen in 1867
Overleden 14 januari 1887

Het is weer de tijden van de opendagen voor het voorgezet en hoge onderwijs. Zij zetten de deuren weer open. Leerlingen van groep 8 en de leerlingen die dit jaar slagen voor het voorgezet onderwijs gaan met hun ouders kijken naar wat het beste is voor toekomst van hun toekomst. De richting voor jeugd wordt bepaald. Niet nieuws onder de zon. Van de zalig Peerke Donders weten dat hij ook een keuze had gemaakt voor priester. 

Maar priester, leraar of monteur enz… worden is een, maar het zijn is het twee. Dan begin het pas. Want hoe ben je leraar, monter of priester. Peerke  Donders had misschien wel pastoor kunnen worden met in een rijke parochie waar hij ophanden werd gedragen. Toch koos hij voor het missionaars zijn. Nadat er een oproep werd gedaan door de prefect van de Surinaanse Missie aan de priesters van Bisdom Den Bosch om zich beschikbaar te stellen voor Suriname. Antwoordde Peerke daar positief op en vertrok naar Suriname om daar te werken onder de melaatsen in het kamp Batavia. Hij zorgde daar dag en nacht voor de kwetsbaarste mens. Melaatsen waren besmettelijk en kon niet met het maatschappijverkeer mee doen. 32 jaar lang totdat hij zelf ziek werd heeft Peerke zich in gezet voor hen. Het was een roeping die niet zomaar kwam als wij in het kort de verschillende bijzondere data beluisteren die hebben plaats gevonden in zijn leven. 

Als wij vandaag in het verhaal van Jezus horen dat de leerlingen van Johannes aan Jezus vragen: Waar hou U zich op? Daarbij denk ik gelijk aan Peerke. Dat moet voor hem toch ook een vraag zijn geweest: Waar is dat land? Wat staat mij te wacht? Waar hou Jezus zich op in mij leven? Jezus neemt de leerlingen mee zoals Peerke op reis ging. Er staat geschreven: Die dag bleven zij bij hem. Jezus was met die twee leerlingen samen. Zij ontdekt de Gezalfde, de Messias. Zoals dat voor de leerlingen was, was dat ook voor Peerke een zoek toch. “Waar hou Gij op”. 

Bij Samuel wordt mooi uitgebeeld door het roepen van zijn naam. En uiteindelijk weet Eli dat het de Heer is die hem roep. Bij Samuel hoort men dat hij leert te luisteren. Luisteren en gehoor geven. Niet eenvoudig voor een mens. 

Ook de leerlingen moeten leren luisteren en zien. En dan gaan zij op weg…… “ Waar hou Gij op ” Ook voor Peerke was het luisteren en beantwoorden. En uit eindelijk was het voor hem, het zijn bij de melaatsen tot de dood er op volgde. 

“Waar hou Gij op” voor u of je jong of oud bent, geroep worden is niet een moment opnamen. Dat is iedere dag weer op nieuw. Waar hou Hij nu verblijf voor U? Ik geef geen antwoord dat is aan u…….   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *