Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Vastenactie tussenstand: €2500,00

Mede door 3 grote giften staat de teller op €2500,00! Veel dank voor alle gulle gevers.

Vastenactie 2020

Een nieuwe toekomst voor jongeren uit Zuid Soedan

De Nederlandse missionaris Sander Kesseler, uit Heumen, werkt in één van de drie vluchtelingenkampen in het Noorden van Uganda aan de grens bij Zuid Soedan. In 1981 is hij in Heumen geboren en groeide erop. Na zijn middelbare school, Canisius College Nijmegen leerde hij voor onderwijs in Den Bosch. In 2001 ging hij naar het seminarie in Den Bosch. Na zijn studie zou hij voor een jaar vrijwilligerswerk n 2011 naar Uganda gaan. Daar was hij tot 2017 mede directeur van een middelbare school. In 2017 werd hij overgeplaatst naar het vluchtelingenkamp nabij de grens met Zuid Soedan. Er waren al 2 kampen maar die waren vol. Er was geen budget meer van de EU of de VN voor een derde kamp ondanks de vluchtelingenstroom niet afnam en de andere twee kampen vol zaten. In april 2017 werd een derde kamp geopend door een samenwerking van verschillende kerken zoals, Rooms Katholieke kerk, Lutherse kerk, Evangelische kerk, Anglicaanse kerk en de pinkster kerk. 

Op het moment van dit schrijven heeft het kamp ruim 53.000 vluchtelingen waarvan 80% onder de 13 jaar oud. Velen komen zonder ouders in het kamp omdat die de vlucht niet overleven of thuis blijven om op hun eigendommen te passen.

Sander is medeverantwoordelijk voor 15 basisscholen dat die goed bevoorraad zijn en goede leraren hebben. En dat er 2 maaltijden per dag aan de leerlingen worden gegeven. Daarnaast hebben ze 1 middelbare school waar een 5tal beroepen worden aangeleerd. 

Sander over het werken in het kamp: “Om zoveel kinderen zonder ouders te zien kan soms beangstigend zijn. En ook nog eens de gruwelijkheden de ze hebben meegemaakt is soms onvoorstelbaar. Maar samen met een gemeenschap proberen we de jongeren door zelfredzaamheid een andere toekomst te bieden. We willen een interne economie maken waardoor de jongeren voor zichzelf kunnen zorgen. Ze maken bakstenen, gras voor daken. We leren ze nu ook meubelmakerij, automonteur en lassen. Op dit moment hebben we Ugandezen als leraar op de school, maar we zouden graag enkele vluchtelingen naar de leraren opleiding in de hoofdstad willen sturen voor een driejarige opleiding. Omdat het vluchtelingen zijn mogen we ze voor een speciaal programma sturen wat ons €800 per jaar kost. Ze verblijven intern voor een heel jaar. Als we ze voor drie jaar hier naar toe kunnen sturen zou het betekenen dat we ze later kunnen huren op onze eigen scholen.”

Uw hulp  zou ons helpen deze jongeren een andere toekomst te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *