Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week – 29 augustus

Pater Alloys

Vorig jaar Maart kwam Premier Rutte met de eerste persconferentie in verband met de Coronacrisis. Er werd ons duidelijk gemaakt dat wij anderhalve meter afstand moest houden van elkaar. De handen moesten als het ware, tot het bot gewassen worden en men mocht geen handen schudden. Zijn woorden waren  nog niet koud of de eerste man waarvan hij afscheidt nam, gaf hij een hand. 

Een beeld van gebruiken en afleren van gebruiken. 

Vandaag zijn wij met de Farizeeën en enkele Schriftgeleerden te gast bij Jezus aan huis. In ieder huis heb je gewoontes. Straks als u thuis komt, de een zet koffie, de andere hangt de jassen op. Gewoonte is helemaal niet erg. Wij zouden gek worden zonder gewoonte. Als we alles bewust zouden doen dat is geen werk. Ook op religieus niveau is dat voor het eten of het slapen gaan even bidden, kan ook zo’n gewoonte zijn. Als je bij een ander bent, vallen hun gewoontes vaak meer op dan bij jezelf. En het is niet vreemd dat de gasten van Jezus vragen stellen. Immers hij kan hen meer inzicht geven in de overtuiging die leeft in hem en zijn leerlingen. Jezus neemt deze gelegenheid aan om de oude traditie van het Jodendom te verdiepen. Immers het gaat niet om de rituelen op zichzelf, maar de rituelen zijn er om de mens te helpen om met hun hart te leven. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de naasten en de schepping. Dat is de grond waarop de lezingen van vandaag zijn gevestigd. En dat begint in het hart. Waarvan Jezus zegt, uitgaan van onreinheid. In het binnenste, uit het hart van de mensen komen boze gedachten, ontucht, diefstal, moord, echtbreuk, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, godslastering, trots, lichtzinnigheid. Het is een grote volzin geworden. Je mag het nog op de computer nakijken. Maar daarmee is niet gezegd dat Jezus niet zegt dat er ook goede gedachten zijn, helen, delen, tot leven brengen, verbinden, goed spreken, eerlijkheid, orde, gunnen, God loven, eenvoud, diepgang die ook uit het hart komen. Het gaat bij Jezus om het hart van de mens. De mens is vaak geneigd meningen en gedrag buiten zichzelf te leggen. Wij kunnen dit verhaal van Jezus spiegelen aan de ongelijkheid tussen rijk en arm, man en vrouw enz…Wij kunnen het over Afghanistan hebben, over de mensen die moeten vluchten en de medelanders,  die hen niet of wel willen ontvangen. Wij kunnen gaan praten over de buren en onze menig over hun geven.. Maar wij worden door Jezus persoonlijk aangesproken. Hoe zit jij hier? Hoe kijk jij naar jouw gebruiken? Hoe lees jij die zin….”Want in het binnenste…….”Ik zal het niet meer op lezen. Toch zullen wij misschien denken: Ik boze gedachten? Ik ontucht? Ik diefstal? Je kun veel rituelen gebruiken en je kunt oproepen verstandig te zoals Premier Rutte dat wilt, toch zonder dat je het wilt, ga je zelf de fout in.. Maar voor dat je iets zegt over een ander. Wie ben jij? Dat geld ook voor mij. Waar sta ik en jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *