Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Gedachte van Vader Abt uit Egmond

Vader Abt uit de Abdij van Egmond Binnen deelt zijn gedachte over het Synodaal proces, waarmee ook wij als gelovigen, of niet meer of minder gelovigen, een taak hebben. Binnenkort zullen we er op terug komen.

Synodaal proces

Als je de berichten mag geloven voelt het synodaal proces voor menigeen nog onwennig. Waardoor komt dat? Is het omdat deze of gene niet blij is met deze nieuwigheid van paus Franciscus of is er misschien sprake van angst dat de schat van de traditie in gevaar komt?

Zou de lucht opklaren als we ontdekken dat er met dit project van de paus niets nieuws onder de zon is? Integendeel, het is een terugkeer naar de bronnen. Laten we de naam synodaal proces nu eens vervangen door zijn Schriftuurlijke variant ‘samen op weg zijn’. Dat klinkt niet alleen begrijpelijker, het laat ons ook proeven dat wij daarmee in een oude traditie staan. ‘Gods volk onderweg’, het is de kenmerkende benaming voor Gods omgang met zijn volk in het eerste testament. En voor het tweede testament is het niet anders. Denk maar aan het Emmaüsverhaal in Lucas 24. De leerlingen zijn na Pasen samen op weg met de opgestane Heer. Wij bevinden ons dus in goed gezelschap. Er valt niets te vrezen, maar veel te verhopen als we die weg willen gaan.

En wie vrezen voor de schat van de traditie doen er goed aan zich te binnen te brengen dat de traditie geen doos is met artikelen maar een rivier, een levende stroom. Daar kan de Schrift ons ook weer helpen. Zowel het oude als het nieuwe testament. De profeet Ezechiël ziet een rivier ontspringen uit het hart van de tempel en naarmate die stroom breder wordt en verder stroomt verschijnt er leven ín het water en op de oever van het water. En in het nieuwe testament zien wij dat beeld terugkomen in de stroom van levend water die uit de zijde van Jezus op het kruis ontspringt. Die stroom heeft de eeuwen door de kerk gevoed, maar heeft ook onderweg nieuw leven ontvangen al naar gelang tijd, cultuur en klimaat. Som sterft er leven af, soms verschijnen er nieuwe levensvormen. Soms ook komt er wel eens iets in de stroom terecht dat we eruit moeten vissen, omdat het er niet in thuis hoort. Een levende rivier met een onvermoede en onverwachte rijkdom. Maar wil je die traditie, die stroom afdammen, dan krijg je stilstaand water dat gaat stinken en alle leven doodt. Dat zou nu werkelijk zonde zijn.

Laat ons alle argwaan en angst afleggen en gaan wij dankbaar en vertrouwvol in op de uitnodiging van paus Franciscus. De kerk en samenleving kan er veel mee winnen, en we hoeven er niet ver voor te gaan. Samen op weg, op de plek waar je woont, in de straat, buurt of parochie wordt op je gewacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *