Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week

Zondag 15 oktober, Professie Jim, pater Èugene

In de eerste lezing beschrijft Jesaja een visioen van een messiaanse maaltijd. Op het einde der tijden zal God alle stammen van Israël samenbrengen op zijn heilige berg Sion om maaltijd met hen houden. Maar niet alleen de stammen van Israël; in de tekst wordt regelmatig gesproken over ‘alle’. Dus iedereen, zowel Joden als heidenen, is uitgenodigd voor deze maaltijd met overvloedige zegeningen van God. 

Dat betekent dus Israëlieten en Palestijnen, dat betekent dus Zelinsky en Poetin, dat betekent dus Biden en Trump.

Bovendien is niet zomaar een maaltijd, omdat tijdens de maaltijd voor iedereen de dood en het lijden overwonnen zal worden. Daarom is het een eschatologische maaltijd.

Een maaltijd die eeuwig zal duren. 

Een maaltijd met God.

Een maaltijd waarin onoverbrugbare kloven overbrugd worden.

Ook een maaltijd waarin de “sluier die over de volkeren ligt verscheurd wordt”. In het boek Spreuken staat:

De wijsheid … heeft haar vee geslacht, haar wijn gemengd, haar tafel gedekt. … ‘Kom, eet het brood dat ik je geef, drink de wijn die ik heb gemengd. Wees niet langer zo onnozel, leef, en betreed de weg van het inzicht.’ (Spreuken 9,1-6)

Deze tekst legt uit wat het betekent dat de “sluier” vernietigd wordt. Door deze maaltijd krijgen alle mensen inzicht in wie God is en komen tot de erkenning van de liefde van God. 

Dit visioen van Jesaja vormt de achtergrond van enkele uitspraken van Jezus, zoals:

Velen uit het oosten en uit het westen zullen komen en met Abraham, Isaak en Jakob zullen aanliggen in het koninkrijk van de hemel (Mat. 8,11)

Gelukkig al wie zal deelnemen aan de maaltijd in het koninkrijk van God! (Luk. 14,15)

En ook van zijn parabel van het bruiloftsfeest die we in het evangelie gelezen hebben. Allereerst worden de genodigden voor het feest uitgenodigd en later krijgen de dienaren de opdracht om naar de “kruispunten van de wegen te gaan om iedereen uit te nodigen die ze maar vinden. Slechten zowel als goeden.”

Dus het Rijk Gods is dat iedereen verenigd met God is en met elkaar. 

Dit is een visioen. Een visioen dat gerealiseerd zal worden, maar ook een visioen dat wij als kerk mee moeten helpen realiseren. In een eucharistisch gebed staat:

Breng zo de mensen bijeen van alle rangen en standen, van alle rassen en talen om in eenheid de maaltijd te vieren tot eeuwige verzoening in een nieuwe wereld, die vervuld is van uw vrede. (Eucharistisch gebed voor de verzoening 2)

Dus de kerk wordt opgeroepen om iedereen voor de maaltijd met de Messias uit te nodigen, slechten zowel als goeden. Helaas kunnen we in de kerk nog wel eens onderscheiden aanbrengen en zou de kerk een kerk van ‘zuiveren’ moeten zijn. Paus Franciscus maakt met de synode van deze dagen duidelijk dat werkelijk iedereen uitgenodigd is om zich in te zetten voor de kerk.

Vandaag vieren we ook de professie van pater Jim Schilder. Hij heeft inspiratie gevonden in het charisma van pater Eymard. Een charisma waarin de eschatologische maaltijd van God centraal staat.

Dus Jim, 

“Ga dus naar de kruispunten der wegen en nodigt wie ge er maar vindt, tot de bruiloft, slechten zowel als goeden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *