Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week – 25 December

1e kerstdag

Pater Aloys

Hebt u ook de foto’s gezien van de volle winkelstraat een dag voor dat ons beperkingen werden opgelegd door de regering?

Terwijl de regering wilde hebben dat de mensen niet in grote getallen bij elkaar zouden komen gingen Nederlanders nog even winkelen omdat het morgen niet meer kan. En als het winkelde publiek wordt gevraagd wat zo noodzakelijk is om nog gaan winkelen gaat het vooral over een traditie van kaarten sturen of ik moest nog nieuwe kleding voor de kerstdagen. Alsof kerstmis daarvan afhangt.

Toen ik de verhalen van deze nacht zat te lezen vroeg ik mij af: Wat zou er gebeurd zijn als Maria niet naar Bethlehem zou zijn gegaan? Immers ook toen moest men van de overheid. Zoals nu een bevel wordt gegeven om je zo en zo te gedragen. Toen moest men op weg. Maria had toch kunnen vragen om een uitzondering zoals dat ook in deze dagen gebeurt. Immers zij was zwanger.

Ik heb zelf geen ervaring maar ik hoor vaak dat vrouwen graag thuis bevallen en niet in de vreemde. Maar je leest er niets over. Het verhaal van deze nacht moest gaan zoals het gegaan is. En alles heeft zijn betekenis en verwijs naar het kind. Immers het kind zelf is een kind dat nog groeien moet en in die nacht werden zeker meerdere kinderen geboren.

Toch de eenvoud van het verblijf van zijn ouders, het bezoek van herders en koningen. Het verwijst allemaal naar eenvoud, een kind dat niet alleen voor zijn ouders is maar voor heel de wereld. De engel zeggen zijn naam Christus de Heer.

Heel het verhaal jubelt van vreugde dat God met ons is. Een geheim dat te groot is om zomaar te bedenken. Toch achter dit verhaal zitten ook een ander verhaal. Jozef en Maria die geen plaats hadden in de herberg. Zorg over: Wat zal er van dit kind worden.

Ook onze tijden zijn er zorgen. Eenzaamheid en zorg over de toekomst van wegen de crisis waarin wij zitten. Het virus, hoe gaan wij daarmee om. Daarbij is kerstmis voor sommigen in ons dagen gewoon moeilijke tijden. We missen dierbare of stressen over onze verhoudingen. 

Toen ik nog studerende voor priester woonde ik op de pastorie van Overasselt. Ik werkte voor de parochie en deed daar een studie naast. U kent dat wel naast de drukte van het parochie werk, ook de drukte van werkstukken die af moest voor een bepaalde tijd.

Onder druk moest op tweede kerstdag een werkstuk afgemaakt worden. Buiten regende het erg hard, het was koud en ik zat bijna de hele dag achter de computer. Ik had geen gevoel van kerstmis, in tegendeel. Vragen “waarom zit ik hier?” drongen op mij af.

Totdat de voordeurbel ging. Ik deed de deur open daar stond een echtpaar uit Amsterdam. Met een cadeau. Wat was er gebeurd? Een paar maanden voor Kerstmis had ik de moeder van mevrouw de zieke zegen gegeven. Ik had op het nachtkastje een kerststal zien staan en gereageerd: O, dat is mooi.

Deze twee mensen hadden dit onthouden en wat dacht u……………..nu stonden zij met dat kerststalletje voor de deur. Zij hadden dezelfde soort kerststal gekocht in Amsterdam om het mij cadeau te geven. Het is fijn dat mensen aan je denken in Amsterdam. Dat je zelf niet de winkelstraat in hoeft en dat het zo van harte gegeven wordt.

Ik kreeg hier bij het gevoel dat iets boven mij uit ging. Een echt kerstgevoel was weer terug. Het had met de plaats, de tijd en de personen te maken en met dat geraakt-zijn. Ik hoop dat ieder van ons in deze tijd dat niet gemakkelijk ook zoiets mag over komen. In die zin wens ik ons allen een zalig kerstmis toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *