Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Preek van de week

Nieuwjaarsdag 2023, Pater Aloys

De mens heeft de tijd gekregen om deze tijd te gebruiken. Alles heeft zij tijd schrijft Prediker. Van nacht hebben wij de tijd 2022 afgesloten. Een tijd waarin veel gebeurd is:

Er was een tijd waarin wij beperkt bij elkaar mochten komen in verband met het coronavirus. Gelukkig kwam er ook een tijd dat wij weer bij elkaar mochten komen. Daarna kwam de oorlog. Rusland viel de Oekraïne binnen. Terwijl er elders ook oorlogen zijn kwam de oorlog nu dichtbij. Wij beleefde onrust onder de boeren rond het stikstof kwestie. De gastprijzen gingen omhoog en het levensonderhoud werd duurder. In de kerkgemeenschap hebben wij ons rond de veertigdagen tijd ons voorbereid op de Synode dat dit jaar gehouden wordt over “Samen-kerk-zijn”. Vragen werden in gevuld en emeritus paus Benedictus XVI kwam te overlijden. Daarnaast hadden wij onze eigen lief en leed. Er was een geboorte en een verlies van een dierbare, slecht en goed nieuws. Zo gaan onze tijd voorbij. De kunst is om steeds weer goed om te gaan met de tijd. 

Het verhaal van de herders en Maria kan ons leren om te gaan met wat je gegeven wordt in jouw tijd. Wij horen hoe zij hun verhaal delen met elkaar. Immers zo lezen wij: “Zij maakten bekenden wat hun over dit kind gezegd was” Je moet maar een boodschap krijgen van wezen ( engelen)die niet gelijk terug te vinden zijn. En wat doe je dan? Je gaat op weg. Anders dan bij de wijzen die moesten zoeken. Navragen tot dat zij het kind konden bezoeken. Nee, de herder hebben elkaar en de schapen. Hebben niets te verliezen. En wat zien wij dat zij zonder omwegen naar het kerstkind gaan. Zij blijven niet staan waar zij stonden maar gaan. Delen het met elkaar en te sloten met allen. En “Allen die het hoorde stonden verwonderd over” staat er geschreven. Zij hadden Jezus gevonden “God redt”. Vertrouwen op God en medemensen. Weten dat God met ons is. Als je dat mag geloven weet dat je een gezegend mensen bent. Dat wil zeggen dat door slechte en goede tijd God met je is. Niet aan iedereen gegeven. Immers het gene wat ons overkomt kan ons soms doen twijfelen oorlog, dood, ziekte hoe kan ik dat plaatsen in het plan van God? Zou Maria dat misschien zo nu en dan ook gedachte hebben? Zou dat de Herders misschien ook gedachte hebben? En als zij aan die gedachte had vast gehouden. Hoe was de tijd dan gelopen? Het verhaal van de herders en Maria vertellen van vertrouwen dat het goed komt. Als wij delen, als wij bouwen op de belooft dat wij kinderen van Gods zijn. Als wij vanuit die belooft leven dan gun je ieder mens het goed. Of niet soms? Dan behandelt je je medemens zoals je zelf behandeld wil worden. Dan is er geen machstrijd, geen hebzucht nog klein of groot. Dan mag er iedereen zijn. Als het zo is dan zal 2023 zeker een gezegend jaar worden of niet soms?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *