Heijendaalseweg 300, 6525 SM Nijmegen
024 - 355 80 29
sss.nijmegen@kloosterbrakkenstein.nl

Van de redactie

Aswoensdag viering

Aswoensdag vond in onze Sacramentskerk plaats tijdens de eucharistieviering door Pater Aloys. Het askruisje als teken van het einde van de “Carnaval“, mede als het begin van de vasten periode.

De as die hiervoor werd gebruikt, kwam van de bezoekers van de kerk die het palmtakje van de Palmzondag van het vorig jaar ingeleverd hadden.

De symboliek van het geheel is: Met Palmzondag werd Jesus juichend ingehaald met palmtakken. Even daarna is hij verguisd en aan het kruis genageld waarna de verrijzenis volgt.

Uitvaart Piet de Bruin

Op Vrijdag 16 februari was de uitvaart van Pater Piet de Bruin.

Een goed gevulde kerk gaf blijk van zijn geliefd zijn zowel in de communiteit als onder de geloofs gemeenschap.

Ook vanuit Brussel , Parijs en Amsterdam, waren medebroeders gekomen voor dit afscheid. De “absoute” werd door de provinciaal overste Pater Eugène van Heijst gebeden die hierna te vinden is op de site.

De absoute is de plechtigheid voor een overledene na een uitvaartviering in de kerk. Het is een oud-Frans woord, afgeleid van ‘absoudre’, op zijn beurt afgeleid van het Latijnse ‘absolvere’ (ontbinden, vrijspreken). Ook het Nederlandse woord absolutie (kwijtschelding) is daarvan afgeleid. Het woord absoute werd aanvankelijk gebruikt voor de verzoening van de boetelingen op Witte Donderdag. In de late middeleeuwen overheerste immers de gedachte van het oordeel en de vrees voor een eventuele verdoeming.

Tegenwoordig zien we dit gelukkig anders, de absoute wordt vooral opgevat als een laatste eerbetoon aan het overleden lichaam.  

“Na het zingen van het “in Paradisum “ ging de rouwstoet naar het klooster kerkhof. Het gezang “In paradisum” (‘Naar het paradijs’) is een gezang dat deel uitmaakt van de requiemmis. Traditioneel wordt het gezongen na de absoute, bij het uitdragen van de overledene.

Pater Piet is ter aarde besteld bij zijn medebroeders.

Fietsongeluk pater Aloys

Pater Aloys heeft recent een fietsongeluk gehad en is inmiddels, na een korte tijd in het ziekenhuis te zijn geweest, weer thuis in het klooster. Hij moet voorlopig rust houden, vandaar dat zijn activiteiten voor o.a. de vieringen in onze kerk worden waargenomen door Pater Fons en Pater Jim. Wij wensen hem veel sterkte met zijn herstel. Hij vroeg om allen te danken voor hun gebed om herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *